Jön az Online Számla

Szájbarágó az online számlázásról

Emberi nyelven vállakozóknak a NAV új csodafegyveréről

2018. június 04. - onlineszámla

Ha fogalmad sincs arról, mi a NAV július 1-től induló új csodafegyvere, de te vagy a céged szoktál számlázni, akkor ezt most olvasd el. Készítettünk egy vicces Online Számla Kisokost, amit le is tudsz tölteni és a frissítéseket is megkapod. Most ebből egy rövid kivonat.

Mi ez az Online Számla rendszer?

Július 1-től minden olyan számlát azonnal be kell küldeni a NAV-nak, amelyik nem magánember nevére szól és 100 ezer Ft-nál magasabb rajta az áfa. 

online_szamla_kisokos.jpg

Mikor kezdjek el foglalkozni ezzel az egésszel?

Egyelőre még nem tudsz sok mindent tenni. A NAV éles rendszere még nem indult el, június közepére ígérik.

A számlázó szoftverek fejlesztői is csak egy tesztrendszert próbálgatnak. Megpróbálhatsz ide beregisztrálni, ha nagyon kíváncsi vagy már rá. Az éles rendszer indulásáról értesülhetsz, ha feliratkozol például a navxml.hu hírlevelére

Kézzel írom a számlákat, számlatömböt használok. Mit kell tennem?

A NAV a következő hetekben fog közzétenni egy felületet, ahol kézzel tudod majd begépelni a számlákon szereplő adatokat.

Elgondolkodhatsz azon is, hogy érdemes mostantól számítógépen számláznod. A NAV ígérete szerint egy ingyenes internetes számlázót is közzé fog tenni majd. 

Sohasem számláztam még ekkora összegben. Nekem akkor nem kell semmi tennem?

Ha biztos vagy benne, hogy a közeljövőben nem üt be a nagy biznisz, nem adod el a céges autódat, akkor nincs semmi dolgod most. Arra figyelj oda, hogy a tervek szerint le fogják csökkenteni az összeghatárt később. Szerintünk jobb túlesni rajta most, így biztosan nem felejted el. 

Alanyi áfa mentes vagyok. Nekem akkor nem kell semmi tennem?

Nem, semmi kötelező dolgod nincs.

Arra nagyon figyelj oda, hogy ha bekerülsz az áfázók közé, akkor jusson eszedbe, hogy regisztrálj a rendszerbe. Szerintünk jobb túlesni rajta most, így biztosan nem felejted el. 

Nem akarom, hogy minden számlámat lássa a NAV. Nincs valami kiskapu?

A szabály az szabály. Be kell küldeni az adatokat.

A számlázó programokat általában úgy állítják be, hogy csak azokat az adatokat küldje be a NAV-hoz, amit feltétlenül kötelező. Kérdezd meg a program készítőit, hogy így működik-e majd a számlázásod! 

Ha ezentúl inkább több számlán számlázom ki a nagyobb összegeket, akkor nem kell beküldenem a NAV-hoz?

Elméletileg ezzel a trükkel megúszhatod a beküldést, de senkinek nem javasoljuk. A NAV ugyanis jogosan feltételezheti egy esetleges vizsgálatnál, hogy szándékosan nem a valóságnak megfelelően állítottad ki a számlát.

Hogyan kell beküldeni a számlákat?

A legtöbb számlázóprogram automatikusan beküldi majd az adatokat interneten keresztül. A kézi számlatömböt használóknak lesz egy internetes felület, ahol be lehet írni az adatokat.

Az első használat előtt regisztrálni kell a céget a rendszerben.

Én már most is internetes számlázóprogramot használok. Nincs vele több dolgom?

Az Online Számla rendszer elnevezés kicsit félrevezető. Az online számlázás nem egyenlő a NAV Online Számlarendszerével. De azért a magyar internetes számlázóprogramok többsége valószínűleg tud majd adatot küldeni a NAV-nak.

Ha interneten számlázol, akkor is regisztrálnod kell majd a rendszerbe. 

Kinek kell elvégeznie a regisztrációt? A könyvelőnek? Az ügyvezetőnek?

Az adózó kötelezettsége a regisztráció. Az tudja a regisztrációt megcsinálni, aki a céget a NAV-nál is képviselheti és van ügyfélkapus regisztrációja.

Vannak olyan könyvelők, akik külön díj ellenében vagy a havidíj keretei között megcsinálják. Érdemes megkérdezni a saját könyvelődet, hogy vállalja-e.

Nem tudok regisztrálni. Azt írja a rendszer, hogy nem létezem. Mi a baj?

A személyes adataidat betűről betűre pontosan ugyanúgy kell megadnod, ahogyan az ügyfélkapuban szerepelnek. Második keresztnév stimmel? A leggyakoribb hiba, hogy ha Budapesten születtél, akkor a kerületet is oda kell írnod. (Például így: Budapest 13)

Tipp: kattints ide, lépj be az ügyfélkapuba, és másold ki az adataidat innen.

11.jpg

Jogi közlemény

A tájékoztatót az Online Számla Tudásbázis készítette, a szerkesztőség minden az anyaggal kapcsolatos szerzői jogot fenntart.

Az anyag a szerkesztők legjobb tudása szerint és a 2018. június 4-én tudható információk alapján készült, ugyanakkor az itt közöltekért jogi felelősséget nem vállalunk. Az anyag a jogszabályok pontos ismeretét nem helyettesíti, csupán tájékoztatási célt szolgál.

A tájékoztatót folyamatosan frissítjük, a naprakész verziót elküldjük azoknak, akik a letöltéskor megadták adataikat itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr8014023294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása