Jön az Online Számla

Mire lesz jó az Online Számla rendszer?

2018. április 18. - onlineszámla

A NAV július 1-jén élesedő Online Számla nevű rendszere arra lesz jó, hogy a NAV könnyebben kiszúrhassa a jogtalan áfavisszaigényléseket. Az online számla bevezetésének azonban egyéb súlyos következményei is lesznek.

Már megint mivel szívatják a vállalkozókat?

Az online számla rendszer lényege, hogy július 1. után minden olyan áfás számlát a kiállítása után azonnal, interneten keresztül be kell küldeni a NAV-hoz, aminek az áfatartalma 100 ezer forintnál magasabb. Kivéve akkor, ha az magánszemély nevére szól.

A számlán szereplő adatokat egy speciális formátumban (xml) kéri be a NAV, és ezt rögtön a számlát kiállító szoftver fogja továbbítani az adóhatóságnak. Már ha a szoftver fejlesztői erre felkészítik...

Ezermilliárdos költségvetési tétel

Az áfa az állami költségvetés egyik legnagyobb bevételi tétele. Tavaly összesen 3525 milliárd forintot szedett be ezen a jogcímen az állam, idén pedig ennél közel 9 százaléknyival többet, több mint 3838 milliárd forintnyit akar bevasalni tőlünk a NAV áfa címen a KSH adatai szerint.

Ugyanakkor az egész Európai Unióban gondot okoz, hogy az egyes országok áfábevételei elmaradnak attól, mint amennyit az üzleti tranzakciók alapján valójában be lehetne szedni. EU-s szinten 2015-ben például 152 milliárd eurónyi áfabevételt buktak a tagállamok.

A beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti arányt nevezik áfarésnek, és ahogyan uniószerte, úgy itthon is nagyon igyekeznek a döntéshozók ezt a rést betömni. Magyarországon az elmúlt néhány évben sikerült jelentős lépéseket tenni az áfarés csökkentése érdekében. Az eredmények a NAV által bevetett két csodafegyvernek tituált eszközének köszönhetőek: az online pénztárgépek rendszerének és az ekáernek.

Bár mindkét újítás bevezetése emlékezetesen zajosra sikerült az elképesztően béna kommunikáció, az egyeztetések hiánya és a későn összeálló IT-háttér miatt, az eredmények gyorsan megmutatkoztak. Az online pénztárgépek rendszere és az ekáer már az első két évben 400 milliárd forintot hozhatott az államkasszának - írja az NGM honlapja.

Az Online Számla:  az újabb csodafegyver

Azzal, hogy július 1-től az Online Számla rendszer bevezetésével a NAV gyakorlatilag valósidőben látja majd a nagyobbacska összegű áfásszámlákat, várhatóan tovább fog csökkenni az áfarés. Bár kezdetben csak a 100 ezer forintnál magasabb áfatartalmú számlákat kell majd beküldeni azonnal a NAV rendszerébe interneten keresztül, nem kétséges, hogy hamarosan minden áfás számlára kiterjesztik majd a kötelezettséget.

A jogtalan áfavisszaigényléseket a konkrét cég adószámához kapcsolaható összes számla elemzésével pillanatok alatt le lehet majd leplezni.

Hogy mennyit hozhat az államkasszának az online számlázás? Akár százmilliárdos nagyságrendű is lehet az extra adóbevétel  - írta a Magyar Idők április 13-i számában.

Felforgató hatások

Hogy a NAV bevezeti július 1-től az Online Számla rendszerét, az nem kérdés. Hogy zajos lesz az indulás, sokan fognak háborogni, az szintén nem kérdés. A kérdés inkább csak az, hogy vajon tudják-e a gazdaság szereplői, hogy milyen következményei lesznek az Online Számlának? A vállalkozásoknak számolniuk kell azzal, hogy:

  • az induláskor lesz némi adminisztrációs vesződség és informatikai feladat az egyáltalán nem egyszerű regisztrációs folyamattal;
  • lesznek bírságolások, hogy példát statuáljanak azoknak, aki nem végzik el a regisztrációt;
  • az értékhatárt hamarosan el fogják törölni, így gyakorlatilag minden vállalkozó és vállalkozás érintett lesz;
  • a NAV fejlesztése révén csökkenhetnek a könyvelési díjak;
  • az Online Számla rendszerén alapuló szolgáltatások révén valósidőben követhető lesz a befizetendő vagy visszaigényelhető áfa aktuális összege;
  • és nagyon-nagyon hamar szinte teljesen automatizálható lesz a számlafeldolgozás.

 

További részletek a navxml.hu - Online Számla Tudásbázis cikkében.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr5313847798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása