Jön az Online Számla

Heteken belül felesleges lesz az ekáer?

2018. április 24. - onlineszámla

A hamarosan élesedő online­ számlázás feleslegessé teszi majd az ekáert, ám fel sem vetődött a megszüntetése - nyilatkozta a Blikknek április 22-én Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.
morgan-basham-364865-unsplash.jpg

unsplash-logo Morgan Basham

Ha a szakértőnek igaza van, akkor durva adminisztrációs tehertől szabadulhatnának meg a vállalkozások - írja a navxml.hu. Bármennyire is igyekezett a kormányzati kommunikáció elbagatellizálni az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel, magyar nevén az ekáerrel járó többlet feladatokat, gyakorlatilag önálló szakmát teremtett a bejelentősdi. Folyamatosan hirdetnek kifejezetten ekáer adminisztrátori pozíciókat, kisebb cégeknél a feladat pedig logisztikai-, beszerzési és egyéb ügyintézői munkaköri leírásokban jelent meg. 

Július egytől jön az új rendszer

Az online számla rendszere július elsején élesedik. Más logika szerint működik majd, mint az ekáer: ha egy vállalkozás nem tollal és számlatömbbel számláz, hanem szoftverrel, akkor a kezdeti regisztrációs nehézségek után már nem lesz sok további adminisztrációs feladata. Sőt! Az adatok beküldésére használt NAV-os fájlt okosan használva akár a könyvelők munkáját segítő számlafeldolgozó szoftvereket is gyerekjáték lesz bevezetni.

Tehát míg az ekáer több munkaerőt igényelt, az online számla bevezetése most egészen biztosan munkaerőt fog felszabadítani a digitális átalakulásba belevágóknak.

A számlaforradalom konzervatív becslések szerint várhatóan két éven belül lezajlik. A kézi adatrögzítéshez ragaszkodó könyvelők nagyon hamar le fognak maradni a versenyben - írta Csiba András, a navxml.hu főszerkesztője.

Első körben azonban a számlázó szoftverek fejlesztőit szűri majd a rosta. Szakértői becslések szerint 5-7 fejlesztői nap szükséges ahhoz, hogy a jelenleg használt számlázó programokat felkészítsék a NAV-os adatbeküldésre. Piaci információink szerint jelenleg a fejlesztők töredéke kezdett bele a munkába, holott a tesztrendszer már több mint 2 hónapja használható. 

Érdekes felvetés

A szakértőnek abban igaza van, hogy az ekáerbe nem kerülbe semmilyen olyan BELFÖLDI tranzakció, amit július elseje után ne kellene az online számla rendszerben is jelenteni. Ugyanakkor az ekáer az EU-s beszerzéseket és a más uniós tagállamokba irányuló termékértékesítéseket is követi.

Mivel az ekáer inkább az áruk fizikai mozgására koncentrál, a NAV össze tudja vetni az ekáer adatbázisát a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer adataival, így lehetősége van kiszűrni az utaztatásos áfacsalásokat, vagy a szürke- és feketekereskedelmet, azaz az olyan árumozgásokat is, ahol a számlázás, bizonylatolás szóba sem kerül.

Önnek mi a véleménye? Megszüntethető lenne az ekáer?

szerkesztoseg@navxml.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr7613868136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása